Energieplan omgevingsvergunning

Energie-intensieve vestigingen, dit zijn vestigingen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 0,1 PJ (Petajoule) aan finale energie, moeten in het bezit zijn van een conform verklaard energieplan. Het is VEKA die de goedkeuring doet.

Het energieplan bevat onder meer een lijst met maatregelen die het specifieke energieverbruik van de inrichting kunnen verminderen. Maatregelen met een interne rentevoet (IRR) van meer dan 13% na belastingen moeten binnen de drie jaar worden uitgevoerd (zie ook de website van VEKA).

NRGeek heeft de laatste jaren meegewerkt aan verschillende energieplannen omgevingsvergunning en kan dit ook voor jouw bedrijf uitwerken.

EBO (Energiebeleidsovereenkomsten)

Wat is EBO?

“Energie-intensieve vestigingen van industriële ondernemingen kunnen toetreden tot de vrijwillige energiebeleidsovereenkomsten (EBO’s) van de Vlaamse overheid. Deze EBO’s hebben als doel het verankeren van de Vlaamse industrie en het blijvend verbeteren van de energie-efficiëntie ervan. Zo wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Vlaamse en Europese doelstellingen qua energie-efficiëntie.” (zie ook energiebeleidsovereenkomsten-2023-2026)

Wanneer een energie-intensief bedrijf (energieverbruik van meer dan 0,1 PJ per jaar aan finale energie) toetreedt tot EBO is het verplicht om de vier jaar een energieplan te laten opstellen door een erkende energiedeskundige. Dit energieplan bevat haalbare en rendabele energiebesparende maatregelen en een gefaseerd plan van uitvoering van de maatregelen. Verder moet het bedrijf jaarlijks een stand van zaken van de maatregelen geven aan de overheid in een monitoringverslag.

In ruil voor deelname aan EBO krijgt het bedrijf verschillende voordelen, onder andere op de energiefactuur. Zie je sectorfederatie voor een overzicht van de voordelen.

EBO III

In 2023 is een nieuwe periode van vier jaar van start gegaan, met verschillende veranderingen ten opzichte van de vorige periode. Zo werd de definitie van een rendabele maatregel aangescherpt, is er ook een klimaatplan (niet EU-ETS) of klimaatroadmap (EU-ETS) nodig en moet een restwarmtepotentieelstudie worden opgesteld. De energieplannen van de bedrijven die voorheen waren toegetreden tot EBO hebben begin 2024 een energieplan ingediend.

Wil je met jouw energie-intensieve bedrijf nog toegetreden tot EBO en voldoet het aan alle voorwaarden, dan zal VEKA een aangepaste timing met jou afspreken voor het inleveren van het energieplan.

Finaal energieverbruik

Interessant is dat vanaf 2023 de term finaal energieverbruik wordt gebruikt om te bepalen of een bedrijf in aanmerking komt voor EBO, daar waar voorheen het primaire energieverbruik van belang was. Het finale energieverbruik is het energieverbruik op de site van het bedrijf zelf, zonder rekening te houden met de omrekening naar primaire energie voor elektriciteit. Er zullen dus minder bedrijven dan vroeger in de doelgroep zitten. Op de site van VEKA kan je een tooltje downloaden om voor jouw bedrijf de berekening te maken.

Energiestudie

Wat is een energiestudie?

Een energiestudie is een energieaudit op een nog te bouwen installatie.

Wanneer een energieaudit wordt gedaan op een bestaande installatie, worden meestal verschillende energiebesparende maatregelen gevonden. Maar echt structurele veranderingen zijn vaak niet rendabel. Daarom doen de beste opportuniteiten zich voor bij het ontwerpen van nieuwe installaties: we kunnen daar kijken naar energiebesparende opties nog voor de installatie geplaatst wordt.

Wanneer is een energiestudie verplicht?

Bedrijven met een energieverbruik van meer dan 0,1 PJ finale energie die een nieuwe installatie willen zetten die meer dan 10 TJ zal verbruiken (1000 TJ = 1 PJ), moeten een energiestudie laten opstellen door een erkende energiedeskundige. Maatregelen die gevonden worden en die rendabel zijn, zijn verplicht in te voeren.

Datavisualisatie

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is erop gericht om zo efficiënt mogelijk inzichten te geven in data op een visuele manier. Die data kunnen metingen zijn op een installatie, productie-, verbruiks- of verkoopsgegevens… Het menselijke brein is heel goed in het visueel herkennen van patronen; dat gaat veel beter dan bijvoorbeeld conclusies trekken uit een tabel met getallen.

Kan het jou iets opleveren?

Je kan energie besparen door het aanpassen van installaties, maar vaak is het enkel nodig om de uitbating van de installatie te verbeteren, zonder kapitaaluitgaven. Als er voldoende meetgegevens beschikbaar zijn kan NRGeek deze voor jou visualiseren en zo via trends en verbanden energiebesparingsmogelijkheden vinden.

Hoe doen we het?

NRGeek maak gebruikt van Tableau software om een visuele analyse te doen van data van bedrijven en interactieve dashboards op te stellen waarin je zelf op zoek kan gaan naar bijkomende inzichten. Er is nog andere software waarmee dit kan, maar wij hebben ervaring met Tableau.

Wij kunnen views en dashboards opstellen en en deze met jouw via een beveiligde site van Tableau. Vervolgens kan je op zoek gaan naar bijkomende inzichten in deze dashboards, bijvoorbeeld door te spelen met filters, in te zoomen enz.

Consultancy EU ETS

Het Emission Trading Scheme (ETS) van de Europese Commissie heeft tot doel de CO2-uitstoot van grote energieverbruikers te verminderen met 43% tegen 2030. De ongeveer 200 installaties in Vlaanderen die onder deze wetgeving vallen, dienen jaarlijks een emissiejaarrapport (EJR) en Activity Level Change (ALC)-rapport in te dienen bij de overheid. Om dat te kunnen doen, moet er aan heel wat formaliteiten voldaan worden: Monitoringplan (MP), Monitoringmethodiekplan (MMP), bijkomende procedures en berekeningen…

NRGeek is erkend Verificateur voor de overheid voor verificatie van het EJR en ALC dat jaarlijks door bedrijven wordt opgesteld. Wij geven ook consultancy aan ETS-bedrijven om hen te helpen aan alle regels te voldoen.

Andere energievragen

Wil je graag eens sparren met een energiespecialist over de mogelijkheden van energiebesparingen in jouw bedrijf, buiten de kader van de officiële energieaudits, neem gerust met ons contact op.